top of page

Nytårshilsen fra Formanden
🎄Kære bindingsværksvenner🎄

 

Så nærmer vi os jul og runder snart 2023 af, og dermed er det tid til en hilsen fra arbejdsgruppen og formanden i Netværk for Bindingsværk!!


I året der er gået har vi set stor bevågenhed og interesse for vores arbejde for bindingsværkshuse og bindingsværksbyggeri landet over. Der hersker jo ingen tvivl om at hele klimadebatten har kick-startet og styrket bevaringsindsatsen for bindingsværk. Husejere, håndværkere og arkitekter er blevet positivt udfordret med deres bindingsværkshuse, og interessen for at energiforbedre og nænsomt istandsætte, fremfor at udføre tåbelige nedrivninger og upassende forandringer, er fremherskende. At arbejde i og med bindingsværksbyggeri eller bevaring er i virkeligheden ikke ’raket-videnskab’ og er blevet en meget nemmere, synes vi, overskuelig proces for mange og der er heldigvis mange steder at gå hen, hvis man ønsker kvalificeret hjælp og gode råd.

 

I kommunerne går det nærmest den modsatte vej. Det er som om uvidenhed, uerfarenhed og mangel på interesse går op i en højere enhed. Hvis blot en husejer indsender ansøgning om nedrivning af en bindingsværks ejendom fordi den er utidssvarende, er det nærmest en formsag. Det går bare ikke! Embedsværket må blive klædt bedre på til at det sagtens kan betale sig at anbefale bevaring og forbedring af en ejendom.

 

Året 2023 har fra vores side budt på flere succesfulde tiltag som at vi f.eks fik gen-optrykt Mit Bindingsværkshus og gjort det muligt at skaffe endnu flere midler til nye projekter til gavn for alle. Vi afholdt et stort anlagt dagsmøde på Ærø som blev støttet af Samlingskraft.dk og jeg tror alle, arrangører som deltagere, var overrasket over interessen og det høje faglige nivaeu.

En stor del af vores arbejde i arbejdsgruppen er måske ikke så synligt. Men der lægges rigtig mange kræfter i opsøgende virksomhed og besøg hos husejere eller tilsvarende spændende byggeopgaver.

 

Vores idé med at lade et panel af eksperter guide os i emner for og med bindingsværk fungerer optimalt. Det har bl.a medført at vi i 2024 kommer til at fokusere meget mere på nye biobaserede byggematerialer som har vist sig være en gave for ikke mindst efter-isolering af bindingsværkshuse. Dermed lykkes det at skabe optimale vilkår for bindingsværksmurens ånding og samtidig tilføre højt udviklet isoleringsmateriale. Vi vil opsøge projekter som arbejder med udførelse og viderebringe den merviden til jer.Hold også øje med, at vi I foråret 2024 planlægger et større weekend arrangement på den fredede Venekærgård i Voldtofte på Fyn. Netværk for Bindingsværk er gået sammen med FORENINGEN STRAATAG og SAMLINGSKRAFT omkring et arrangement med traditionelt håndværk. Voldtofte er rig på både bindingsværk og stråtag som husejerne vil vise frem tilinteresserede.

 

Men vi er ingenting uden den støtte og opmærksomhed som vi får fra jer, enten via vores hjemmeside eller som deltagere til netværksmøderne. Vi vil forsøge at styrke den virksomhed så endnu fler kan får glæde af vores arbejde.

 

Rigtig glædelig jul og godt nytår!!

 

Formand Søren Hossy

42 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page