Falkonergården er et næsten glemt bindingsværkshus fra 1670-erne på Frederiksberg, med en fantastisk kulturhistorie, der er blevet restaureret og nyindrettet i 2019 – 2023.
Den oprindelige 3-længede bindingsværksgård blev bygget af Christian den 5., langt uden for København, med det formål at opdrætte jagtfalke, specielt de meget sjældne hvide falke fra Island. Kongen gik ikke selv på falkejagt, men han brugte i stedet de eksklusive fugle som venskabsgaver til fyrster rundt om i Europa. Derved indgik Falkonergården som et vigtigt element i landets udenrigspolitik. Falkeopdrættet fandt sted i årene 1670 – 1810. Den tilbageværende bygning, der var stuehus for Falkonermesteren, blev senere købt af sæbefabrikanten C. A. Feilberg, der i 1896 testamenterede den til Frederiksberg kommune.
Bindingsværket lå under en senere overpudsning, der skulle få huset til at ligne et meget finere, muret hus. Men sæbefabrikant Feilberg har passet godt på stuehuset til den gamle Falkonergård, hvor han selv boede fra 1840 - 1896. Vi finder stadig de gamle 9-rudede barokvinduer, sammen med overfalsede klassicistiske vinduer med skodder fra 1780-erne.
Indvendigt i huset blev der, under adskillige lag nyere maling, fremdraget en i dansk kunsthistorie totalt ukendt havestue i pompejansk stil, udlagt og malet af ingen ringere end én af Danmarks mest berømte ’guldaldermalere, Christen Købke i 1845. På selve loftet ’rider’ en lille engel på to delfiner, hvor Købke måske har portrætteret søsterens lille datter, Cecilie, der ligesom Købke selv, ofte kom på Falkonergården.
Restaureringen af husets udvendige bindingsværksfacader, vinduer, skodder og døre, samt malerbehandling mm. indvendigt er forestået af arkitekt m.a.a. og lektor på Det Kongelige Akademi, Søren Vadstrup og restaureringen af Havestuen er forestået af konservator Anne Simonsen fra ’Københavns Konservator’.
Der udkommer om meget kort tid en bog skrevet af Søren Vadstrup: Falkonergården på Frederiksberg. Historie og restaurering 2019 – 2023. Den vil bl.a. kunne købes hos Netværk for Bindingsværk.
På sitet www.falkoner-gaarden.dk vil bogens tekster blive suppleret med yderligere tegninger, fotografier og tekster. (Password: købkeshavestue)
Comments